FANDOM


Wallpaperbioshock1280x800a

BioShock on Irrational Gamesin (tunnettiin hetkellisesti nimellä 2K Boston/2K Australia) kehittämä ja 2K Gamesin julkaisema ensimmäisen persoonan ammuntapeli, joka yhdistää roolipelielementtejä ja selviytymiskauhua. Osa pelin kehitystiimistä on aikanaan ollut mukana System Shock 2 -toimintaroolipelin tuotannossa, ja on sitä kautta saanut kyseiselle esikuvalle tyyppilisiä ominaispiirteitä ja vaikutteita. BioShockia kutsutaankin usein System Shock 2:n henkiseksi jatko-osaksi. Peli julkaistiin PC:lle Games for Windows -nimikkeellä sekä Xbox 360:lle Euroopassa 24. elokuuta 2007 ja Pohjois-Amerikassa kolme päivää aikaisemmin. Peli julkaistiin myös PlayStation 3 -konsolille syksyllä 2008 ja Mac OS X -käyttöjärjestelmälle noin vuotta myöhemmin.


Pelin juoni Muokkaa

Peli sijoittuu vuoteen 1960. Pelaaja on Jack, joka Atlantin valtameren yllä tapahtuvassa lento-onnettomuudessa putoaa hyisiin, kartoittamattomiin vesiin. Onnettomuudesta selviydyttyään Jack ui saarelle, josta hän löytää majakan, jonka sisällä on sukelluspallo, joka toimii sisäänkäyntinä Art Deco -tyylillä rakennettuun merenalaiseen kaupunkiin nimeltä Rapture. Rapture on visionääri-liikemies Andrew Ryanin vuonna 1946 rakennuttama utopiaksi suunniteltu unelmayhteiskunta.

Kaupungissa on kuitenkin jokin mennyt pahasti pieleen. Tämä dystopiaksi muuttunut yhteisö on tuhoutunut ja nyt kaupunkia hallitsevat ruumiskasat, geneettisesti muunnellut ja maskeihin sonnustautuneet ihmishahmot, turvakamerat, lentävät robotit sekä tykkitornit. Kaupungissa asustavat lisäksi Little Sister- ja Big Daddy -olennot eli "pikkusiskot" ja "isot isukit". Pikkusiskot ovat lapsimutantteja, jotka imevät suurilla ruiskuilla kuolleiden ruumiista arvokasta geneettistä materiaalia, jota kutsutaan ADAM:iksi. Kömpelöt ja raskaat Big Daddy -olennot toimivat näiden pikkusiskojen suojelijoina, eivätkä ne epäröi käydä suojattiaan uhkaavien olentojen kimppuun.

Pelaajan on kuitenkin saatava pikkusiskojen ADAM, joka on Rapturen kaupungissa kaikki kaikessa. Sen avulla voidaan ihmiskehoon istuttaa erilaisia plasmidigeenimuunnoksia ja erikoisvoimia, joiden avulla Jack pystyy muun muassa sytyttämään hahmoja ja esineitä tuleen, jäädyttämään niitä paikoilleen, ampumaan sähköshokkeja ja käyttämään telekinesiaa esineiden ja ruumiiden liikutteluun sekä ampumiseen niitä kohti vihollisia. Plasmidivoimat eivät kuitenkaan ole loputtomia. Ne kuluttavat ns. EVE-energiaa, ja sitä saa sieltä täältä löytyvistä ruiskuneuloista. Lisäksi pelaaja voi löytää kuolleista asukkaista, laatikoista, nurkista ja muista paikoista muun muassa ensiapupakkauksia, aseita, ammuksia ja rahaa.

Rahalla voi tarpeen vaatiessa ostaa "The Circus Of Value" -automaateista esimerkiksi ensiapupakkauksia, EVE-energiaa sekä muuta tarpeellista. "El Ammo Bandito" -automaateista saa ostettua ammuksia, ja "U-Invent" -automaateilla voi yhdistää esineitä erilaisiksi ammuksiksi tai työkaluiksi. Rahalla voi myös ostaa ensiapuautomaateista terveyttä tai hakkeroida (käytännössä "lahjoa") turvakameroita ja tykkitorneja puolelleen tai hakkeroida tavara-automaatteja ja kassakaappeja, jolloin niistä saa tavaraa halvemmalla tai jopa ilmaiseksi. Pelaajan kuollessa hänet elvytetään lähimmässä "Vita Chamber" -kammiossa, jonka jälkeen hänellä on 50% täydestä terveydestä jäljellä.

Jackin päämääränä on selviytyä ulos Rapturesta. Pelin on käsikirjoittanut Ken Levine.


Kyllä, artikkeli on nyt toistaiseksi melkein täydellinen kopio Wikipedian artikkelista.Game:BioShock